Op digitale schermen in Rotterdam prijken sinds maandag acht verdachten van de avondklokrellen van vorige maand. Daarmee proberen politie en justitie de identiteit te achterhalen van de mannen die worden verdacht van onder meer vernielingen en plunderingen en geweld tegen agenten en journalisten. Een 17-jarige Rotterdammer voorkwam op de valreep dat zijn foto op de schermen wordt getoond. Hij meldde zich zondagmiddag op het politiebureau en is aangehouden.
De rellen op 25 januari volgden op de door het kabinet ingevoerde avondklok. De ravage en schade waren groot. Bijna zestig verdachten, grotendeels Rotterdammers, werden nog dezelfde avond aangehouden. Het onderzoeksteam van de Rotterdamse politie kreeg daarna bijna 6000 filmpjes met daarop beelden van de relschoppers. Door het tonen van verdachten in televisieprogramma's Bureau Rijnmond, Opsporing Verzocht en Crime Desk en op social media zijn de afgelopen tijd nog eens tientallen aanhoudingen verricht.
Op de website politie.nl/avondklokrellen staan momenteel 28 Rotterdamse verdachten van wie de identiteit nog niet bekend is. Daar komen er donderdagavond weer tien bij na een uitzending van het regionale programma Bureau Rijnmond. De politie kan dus nog even vooruit met het verversen van de beelden op de digitale schermen zodra verdachten zich melden of worden herkend.
Een woordvoerder van de Rotterdamse politie zegt dat het verspreiden van de beelden aan strenge voorwaarden is verbonden. Ze worden pas vrijgegeven als het de politie na een week nog niet is gelukt de verdachten zelf te herkennen. Pas als de uitzendingen van de opsporingsprogramma's ook geen tips opleveren komen de foto's op de digitale schermen, waar ze steeds een week lang te zien zullen zijn of totdat hun naam bekend is.
Door: ANP